WikiLeaks публикува на сайта си близо 300 хиляди имейла на членове на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Най-новото съобщение е от 6-и юли, а най-старите са от 2010 година. Това е само първа част от пакета имейли като всички 762 публикувани електронни пощенски кутии са на основния домейн на партията akparti.org.tr.

В съобщението на WikiLeaks пише, че текстовете на имейлите засягат основно международни въпроси, но не и вътрешни чувствителни теми.

Организацията е получила данните седмица преди опита за преврат в Турция. Те са публикувани по-рано от планираното по график, в отговор на последвалите метежа чистки в южната ни съседка. Източникът на имейлите не е свързан по никакъв начин с опита за преврат, не е от опозиционна политическа партия или страна, с която Турция е в лоши отношения, пише още в съобщението на WikiLeaks, .

При проверка в сайта, България е спомената в 664 съобщения с най-различен характер, включително: бюджетни статистически данни на ЕС, исторически годишнини от Балканските войни и потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *