WikiLeaks публикува нов огромен пакет от данни, Vault 7, в който се разкрива глобалната хакерска програма на ЦРУ. Голяма част от разкритията са свързани с криптирани приложения, особено популярни заради сигурността, която осигуряват. Както става ясно от информацията ЦРУ са успели да се „справят“ с приложения като Signal, Telegram и WhatsApp.

Както става ясно, хакерското поделение на американската организация е намерило начин да заобиколи защитите на популярни криптирани мобилни приложения, които са предпочитани именно, заради това, че предпазват от хакване и шпионски програми. ЦРУ са успели да постигнат това като първо хакват мобилните телефони на целите си.

Следователно, хора, които използват WhatsApp, Signal и Telegram са изложени на риск, ако телефоните им са хакнати.

Ето какво казва WikiLeaks по въпроса:

До края на 2016 година хакерското подразделение на ЦРУ, което официално попада под шапката на Центъра за кибер наблюдение (CCI), е имало над 5 000 регистрирани потребители и е създало над 1 000 хакерски системи, троянски коне, вируси и други форми на зловреден софтуер. Размерът на начинанието е толкова голям през годината, че хакерите на агенцията са усвоили програмен код, колкото е нужен, за да работи Facebook. ЦРУ е създала на практика „своя Национална агенция по сигурността“, дори с по-малко отговорност и без публично да отговаря на въпроса дали подобен масивен бюджетен разход за дублиране на капацитета на друга агенция, е оправдан. В съобщение до WikiLeaks източниците ни детайлизират въпросите, които спешно трябва публично да бъдат дебатирани, включително дали хакерските възможности на ЦРУ не надхвърлят позволеното и проблема с публичния надзор на агенцията. Източникът желае да инициира публичен дебат за сигурността, създаването, използването разпространението и демократичния контрол върху кибероръжията.

В допълнение към тези разкрития е и твърдението, отново подплатено с данни, че американското консулство във Франкфурт функционира като скрита база за хакерските операции на ЦРУ в Европа, Близкия изток и Африка.

Документите разкриват инструкции за пристигащите в града хакери, съдържащи ежедневни съвети при пътуване и детайли за местни удобства, но също и официално алиби в случай, че агентите бъдат спрени от германски граничари, което е „поддръжка на технически консултации в Консулството.“

В допълнение към алибито, документите показват, че ЦРУ хакерите работят под прикритие в Държавния департамент и са им издадени дипломатически „черни“ паспорти.

Като черешка на тортата идва и разкритието, че хакерските техники на организацията с способни да пробият сигурни системи като полицейски бази данни, които не са директно свързани с интернет.

Това включва физическо инсталиране на вируси на компютърни системи от агенти, използващи USB.

Последните разкрития от най-голямата досега публикувана база данни от WikiLeaks за ЦРУ, включват 8 761 и са първа част от серия от разкрития за агенцията.

Смята се, че произходът им е от вътрешната мрежа на Центъра за кибер наблюдение, разположен в централното управление на ЦРУ в Лангли, Вирджиния.

Всички документи са публикувани на сайта на WikiLeaks, тук.

Снимка: Max Pixel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *