Windows 10 ще стане най-популярната версия на операционната система на Microsoft, прогнозира Gartner. Вървейки по пътя на Windows XP и Windows 7, версия 10 дори ще ги надмине по темпове на внедряване в корпоративния сегмент.

Анализаторите очакват към януари 2017 г. около 50% от предприятията да са направили преход към Windows 10. Още до края на тази година десетки милиони обикновени потребители вече ще ползват новата ОС.

Рекордно бързият темп на проникване на Windows 10 се обяснява с възможността за безплатен ъпгрейд от Windows 7 и Windows 8/8.1, поддръжката на съществуващия хардуер и автоматичния режим на обновяване, отбелязва Gartner.

Фактори, които ще стимулират прехода към Windows 10, също така са изтичащата през януари 2020 г. поддръжка на Windows 7, високата съвместимост с новата ОС на приложения и устройства, работещи под Windows 7, голямото търсене на таблети и появата на хибридни устройства, съчетаващи таблет и ноутбук.

Много компании планират миграция към Windows 10 през първата половина на 2016 г. Gartner прогнозира, че към началото на 2017 г. минимум половината от всички компании ще са преминали към новата ОС, а процесът на преход ще завърши напълно през 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *