Yahoo съобщи в сряда, че хакери са откраднали данни на повече от 1 милиард потребителски профила през август 2013 година. Хакът е дори по-голям от този през 2014 година (който беше разкрит преди три месеца), когато бяха откраднати данни за 500 000 Yahoo профила.

Технологичната компания заяви, че откраднатата информация може да е съдържала имена, имейл адреси, телефонни номера, дати на раждане, тайни въпроси и отговори и “hashed passwords”. Последният термин означава, че хакерите са получили разбъркани версии на потребителски пароли, което означава, че те не могат да бъдат директно разчетени.

Според компанията данни за банкови сметки и плащания, както и данни за кредитни и дебитни карти, не са били засегнати.

Разкритието на пробива в сигурността идва на фона на предложението на телеком гиганта Verizon да придобие Yahoo за $4.8 млрд.

Технологичният гигант съобщи, че не е успял да идентифицира хакера, отговорен за кражбата, но според компанията става въпрос за различен хакери от този, който беше замесен в кражбата на данни на 500 млн. потребители през септември 2016 година.

Все пак, според компанията, цитирана от „Форчън“, атаките от 2013 и 2014 година вероятно са свързани с „едно и също държавно спонсорирано лице“. Ако твърдението се окаже вярно, потенциалните „спонсори“ включват Китай, Русия или Северна Корея, съобщава американското издание.

Разкритията за пробиване на защитите на Yahoo не са единствените проблеми на компанията. По-рано стана ясно, че технологичния гигант е създал софтуерна програма, с която да претърсва входящите имейли на потребителите си за специфична информация, осигурена от американските разследващи служби. Според „Ройтерс“ програмата е била създадена през 2015 година, за да е в съответствие с правителствена директива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *