Резервите на Китай в чужда валута са се увеличили за пръв път от пет месеца през март. Изглежда, че Централната банка на страната е намалила намесата си на валутните пазари поне за кратко.

Форекс резервите на страната са нараснали с $10 милиарда до $3.21 трилиона през третия месец на годината, спрямо февруари.

Два фактора допринасят за неочакваното повишение на резервите в чуждестранна валута. На първо място е поевтиняването на американския долар, след като намаляха очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти през април. На второ място са последните изказвания на китайски официални лица, включително управителя на Народната банка на Китай, че се забелязва по-слабо изтичане на капитали от страната.

През 2015 година изходящите капиталови потоци от Китай достигнаха $1 трилион. Резервите в чуждестранна валута през периода се свиха с $513 милиарда до $3.33 трилиона, което е първото им понижение от 1992 година насам.

Източник: PBOC (Народна банка на Китай)
Източник: PBOC (Народна банка на Китай)

В началото на 2016 година Централната банка наложи по-голям контрол, с който се целеше облекчаване на натиска от изтичането на капитали, но през февруари някои от ограниченията бяха премахнати.

По темата: 

Китай намали валутните си резерви за 4-и пореден месец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *