Кметовете на Париж, Мексико сити, Мадрид и Атина се съгласиха, до 2025 година,  да наложат забрана на коли и камиони, задвижвани с дизелови двигатели.

Новината беше обявена по време на срещата на върха на кметовете на 40 мега градове. Те се съгласиха също да увеличат инвестициите в алтернативни форми на транспорт като автобусен, железопътен и велосипеден.

Проучвания показват, че 6.5 милиона души са починали, заради замърсяване на въздуха. По-специално, отработените дизелови газове причиняват вреда на белите дробове.

Четиримата кметове заявиха, че ще притиснат автомобилните компании да спрат производството на дизелови автомобили през следващото десетилетие.

Някои от градовете вече са предприели действия. В Париж това лято беше наложена забрана за влизане в града на всички коли, произведени преди 1997 година. Френската столица иска да намали емисиите на вредни газове с 25% от настоящите нива до 2050 година.

Пекин, Богота, Ню Делхи, Милано и Рим са сред другите големи градове, които въведоха временни забрани за каране на автомобили, в опит да се борят с високите нива на замърсяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *