По-дълги и по-тежки превозни средства (LHVs) няма да могат да се движат по пътищата на Холандия при лоши метеорологични условия от 1 януари 2019. Информацията е на Холандската асоциация за транспорт и логистика (TLN).

Супер камионите ще трябва да си взимат почивка при замръзване, гъста мъгла, силни валежи и бури.

Според холандските закони LHVs вече имат забрана за движение при лошо време. На практика обаче законът се интерпретира по различен начин от шофьорите. Те често обясняват, че не могат да преценят дали определени времеви условия представляват опасност или не.По тази причина новите регулации ще се допълват от предупреждения за времето. Кралският метеорологичен институт ще предупреждава с подходящо съобщение, че времето е много неблагоприятно и води със себе си висок риск. След това Съветът за управление на водите (Tijkswaterstaat) ще трансформира предупрежденията в препоръки за всички шофьори. Информацията ще бъде предавана чрез медиите, за да достига до всички.

Във връзка с новите регулации, шофьорите на камиони трябва да са запознати с два цветови кода – оранжево (подготви се) и червено (предприеми действие). Когато някой от тези кодове е обявен, шофьорите няма да имат право да карат камионите си, докато времето не се подобри.

Повече информация за цветовите кодове можете да откриете тук.

Снимка: Teppo Lainio, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *