След като влязоха в сила по-сериозни регулации на тежкотоварния транспорт, сега Европа започва да обръща поглед и към лекотоварните превозни средства. Пионер в сектора е Франция, която още миналата година постави под лупа бусовете до 3.5 тона.

Работата по новите регулации вече ражда своите първи плодове. Според френската транспортна асоциация OTRE, депутатът от REM (управляващата партия във Франция) Дамиен Пишеро е предложил поправка във Френския закон за мобилността (ЛОМ), според която се забранява шофьорите на бусове до 3.5 тона да спят в превозното средство. 

Поправката е гласувана от Комисията по правни въпроси и може да стане окончателна след парламентарен вот на 3 юни.

OTRE приветства предложената забрана. Според представители на асоциацията, това ще е успешна стъпка в борбата срещу социалния дъмпинг, която изисква по-стриктни правила и за превозните средства под 3.5 тона.

Какво имаме досега?

От миналата година френската инспекция по труда осъществява интензивни проверки на шофьори на бусове относно спазването на правилата за работно време. Проверява се и за наличието на подходяща документация за осъществяваните транспорти.

Шофьорите на чуждестранни превозни средства под 3.5 тона трябва да регистрират времето си за работа и почивка във Франция. Записите трябва да обхващат периода от момента на влизане до момента на напускане на страната. Записите се правят в специална регистрационна книга (Livret individuel de contrôle).

В доклада си от месец април 2018 година, Пишеро отбелязва, че чуждестранните шофьори могат да разполагат и с друг документ, удостоверяващ работното им време.

Липсата на правилна документация се наказва с глоба от 135 евро (нарушение от клас 4). Тази глоба може да бъде намалена до 90 евро или увеличена до 750 евро.

Френският депутат посочва още в доклада си, че транспортните закони трябва да разширят обхвата си до шофьорите на лекотоварни превозни средства. Освен времето за работа и почивка трябва да се въведат и изисквания за достъп до професията. В това число влизат професионални умения, добра репутация и финансов потенциал.Плановете за по-широка регулация на лекотоварния транспорт излизат извън пределите на Франция. Европейската комисия също реши да предприеме стъпки за хармонизиране на изискванията за транспорт над и под 3.5 тона.

Предстои да видим как ще се развие този процес и каква ще бъде позицията на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *