Ford – най-популярният производител на пикапи в Съединените щати, представя новия F-150 Raptor SuperCrew.

SuperCrew е по-маневрен, по-гъвкав и по-просторен, от който и да е F-150 Raptor досега.

Разработен с ДНК-то на състезателен пикап от Баха, той е уникален сред офроуд машините, със специален двигател, шаси и окачване, което позволява той да се движи бързо през предизвикателните пустинни терени и скалисти местности.

F-150 Raptor SuperCrew има 4 пълноразмерни врати и повече място за пасажерите на задните седалки.

145-инчовата колесна база на SuperCrew е с 12 инча по-дълга от тази на стандартния Raptor SuperCab (133-инчова колесна база).

Нови материали са използвани при конструирането на офроуд машината – вкл. стомана с висока якост и военен клас алуминиева сплав. По този начин се спестяват 500 паунда тежест на автомобила спрямо предишния Raptor. Стомана с по-висока якост, е използвана за конструирането на рамата, гръбнакът на пикапа.

Комбиниран с последната двигателна технология EcoBoost, SuperCrew е с отношение мощност-тегло, което го прави много по-маневрен на офроуд терен.

Външността на F-150 Raptor напомня на Trophy Trucks – най-бързите и мощни офроуд пикапи. Новият Raptor е с 6 инча по-широк от стандартният вариант, което му дава допълнителна стабилност извън асфалтираните улици.

Той има първата по рода си двойна изпускателна система, 17-цолови джанти със следващо поколение BFGoodrich All-Terrain KO2 гуми, специално създадени за офроуд преживявания.

Под капака на F-150 Raptor е сложен второ поколение 3.5-литров EcoBoost® двигател, който дава повече мощност и ефективност отколкото настоящия 6.2-литров V8.

Мощността е 411 к.с. с 434Нм въртящ момент.

Новият 3.5-литров EcoBoost е създаден специално за Raptor в F-150 линията и е комбиниран с нова 10-степенна трансмисия, за подобрена ефикасност.

Представянето на Raptor се подобрява и от изцяло новото задвижване на четирите колела и лесна за използване от шофьора технология за преминаване към офроуд режим.

Системата, управляваща електроразпределението между предните и задните колела, е много ефективна при хлъзгави повърхности.    

Новаторската технология за включване в режим за офроуд шофиране на F-150 Raptor е еволюирала в изцяло нова Terrain Management System™, която позволява на шофьора да избира между различни модули за подобряване на динамиката на шофиране при различни природни условия – от сняг до кал, пясък и др.

6 предварително зададени режими помагат на пикапа да се движи през различни терени и външни условия:

  • Нормален режим за всекидневно шофиране;
  • Уличен режим за по-висока производителност на пътя;
  • Режим Време – за сняг, дъжд или лед;
  • Режим Кал и пясък – за кални и пясъчни пътеки и терени;
  • Баха режим – за високоскоростно шофиране в пустинята;
  • Скалист режим – за преминаване през скалисти терени с бавна скорост.

Наличният преден диференциал Torsen повишава възможностите на пикапа на офроуд терен. Системата увеличава значително сцеплението в предната част и позволява на пикапа да се измъкне от препятствие на стръмен терен, дори когато тракшъна е разделен между предните гуми.

F-150 Raptor стандартно се предлага с нови FOX Racing Shox амортисьори с поръчкова байпас технология. Така пикапът получава и независимо окачване и става много ефективен при неравен терен.

Предните и задните амортисьорни кутии са се увеличили от 2.5 до 3 инча в диаметър. Разполагат с по-голям ход на пружиниране спрямо тези на предишния Raptor.

Новият F-150 Raptor ще се произвежда в завода в Деърборн и ще бъде пуснат в продажба в САЩ и Каната тази есен.

 

Един коментар за “Задава се новият Ford Raptor (галерия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *