Близо 1 от 4 професионални шофьори признава, че е заспивал зад волана. Това са резултатите от анонимно проучване на британския търговски съюз Unite. Основни причини според шофьорите на камиони са умората и стресът, свързани с тежките работни условия, пише сайтът MetroUK.

В анкетата са взели участие 4000 шофьори. 29те процента, които признават, че са заспивали докато карат камионите си, твърдят че няколко часа или дори цяла нощ сън в кабината не им помагат да са достатъчно свежи, за да продължат работата си. Водачите твърдят, че не могат да почиват по-дълго, защото техните компании няма да им позволят това.

Провелите проучването определят резултатите от него като шокиращи. Те твърдят също, че много фирми продължават да принуждават шофьорите си да работят повече часове, за да покриват модела на доставка „точно на време“.

Липсата на достатъчно паркинги и хостели, където шофьорите могат да прекарат нощта при приемливи условия и пари, допринася за влошаване на проблема, а заспиването зад волана дори за 2 секунди може да доведе до фатални последици.

Около 20% от сериозните пътни инциденти във Великобритания се случват именно, заради заспал зад волана шофьор. По-голямата час от тях се случват между 2 и 6 часа сутринта.

Снимка: Pxhere

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *