Използването на мобилен телефон (говорене или писане на съобщения) по време на шофиране е забранено в много държави. Причините са колкото банални, толкова и сериозни – а именно, че с телефон в ръка шофьорите губят част от концентрацията си и риска от злополука се увеличава.

В Холандия вземат това нарушение много присърце като обмислят най-сериозни наказания. Според официална информация от холандското Министерство на правосъдието и сигурността, съвсем скоро дори само държането на телефона в ръка по време на шофиране може да ви вкара зад решетките.

Според холандските власти някои ПТП представляват голяма заплаха за останалите участници в пътното движение. Говоренето по телефона или писането на съобщения увеличава възможността за възникване на пътен инцидент и всъщност е просто въпрос на късмет никой да не пострада. Затова те смятат, че, ако някой излага останалите на такъв риск и то съвсем съзнателно, то този някой трябва да понесе и сериозни последствия.

По тази причина, такива опасни действия се наказват с до две години затвор. Под опасни действия се разбира не само използването на телефона докато шофирате, но и преминаването на червена светлина на светофара, както и значителното превишаване на позволената скорост.

В случай на злополука наказанието ще е дори още по-високо – до шест години затвор за водача на превозното средство.

При шофирането в нетрезво състояние, под влияние на наркотици или без шофьорска книжка, дори и без да е имало инцидент, наказанието е до една година затвор. Ако водачът бъде хванат в същото нарушение повторно, го очакват до 5 години „на топло“.

Тъй като проектозаконът още е в процес на обсъждане, няма яснота кога ще влязат в сила новите правила.

Снимка: pxhere 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *