Транспортното министерство на Великобритания ще инвестира 1 милион паунда в програма, която да подготви бивши престъпници да станат шофьори на камиони. Решението идва след успешен тестови период в затвора HM Sudbury. Целта на програмата е да се разреши проблема с липсата на служители в транспортния сектор.

Средствата от министерството ще послужат за финансиране на програмата „Път към логистика“ (“Road to Logistics”), която цели да подкрепи хора, вкл. ветерани и бивши престъпници, изпитващи затруднения при намиране на постоянна работа. Логистичните компании ще могат да обучават хора, още докато те са в затвора, информира британското правителство.

През първата година от тестовия период в затвора HM Sudbury са били обучени 300 шофьора. Чрез програмата се предлага на затворниците и връзка с потенциални работодатели, при които те могат да започнат работа, след като бъдат освободени.„Път към логистика“

Програмата “Road to Logistics” беше стартирана през май 2016 година от британската транспортна организация RHA и компанията за управление на автопарк Microlise. С обучаване на ветерани, дългосрочно безработни и бивши престъпници, много свободни позиции в транспортния сектор могат да бъдат попълнени.

„Бъдещето на транспортната индустрия във Великобритания зависи от шофьорите, а ние сме изправени пред недостиг от близо 60 000,“ коментира Ричард Бурнет, главен изпълнителен директор на RHA.

Снимка: www.geograph.org.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *