На 1 юни 2017-а година промяна влезе в сила промяна в германските закони относно зимните гуми за тежкотоварните превозни средства.

Новото правило изисква камионите с брутно тегло над 3.5 тона да имат зимни гуми през съответния сезон не само на задвижващата ос, но и на предните завиващи оси.

Все пак няма повод за паника, тъй като законът може да е влязъл в сила, но ще се прилага от зимата на 2020/2021-а година.

Според друга промяна в законодателството, която влиза в сила от 2024-а година M+S гумите няма да може да се слагат на задвижващите и предните завиващи оси при зимни условия. Тези със символ 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) обаче ще бъдат позволени.

Подобен дълъг период преди законът да започне да се прилага се дава на индустрията, търговските и транспортни компании, за да имат време да се адаптират. Гумите M+S ще може да се използват до 2024-а, но само произведените до края на 2017-а.

Важно е да се отбележи, че гумите 3PMSF технически не се считат за зимни, както и тези M+S. Те се определят като всесезонни.

Затова при пътуване до Норвегия например, слагането на зимни гуми е задължително.

Когато от друга страна се пътува към по-топли страни, с температури над 6 градуса, гумите трябва да бъдат сменени незабавно. Меките „реални“ зимни гуми се износват по-бързо при по-топъл климат и това се отразява на ефективността на камиона.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *