През 2015 година износът на Германия за страни производителки на петрол е намалял значително и то за трета поредна година. Единствено повишение е отчетено към Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, което предотвратява дори по-лоши резултати, показва анализ на Дойче банк.

„Златната ера“ за страните, добиващи „черното злато”, когато цените надвишаваха $100 за барел и приходите от продажбите на петрол се използваха за правителствени разходи и публични инвестиции, изглежда на този етап е свършила.

Докато целият германски износ през 2015 година се е увеличил със 6.4%, износът за страните производителки на петрол се понижава със 7%. Увеличение е отчетено при страните членки на ОПЕК – със 7% (Саудитска Арабия с +12% и ОАЕ с +29%, а към останалите членки е отчетен спад с 10%). Значителното цялостно понижение обаче се дължи най-вече на износа за държави извън ОПЕК, който отбелязва спад с 20%. В частност износът за Русия се е сринал с 26%, което се дължи основно на санкциите, които Западът наложи на страната заради Украйна и анексирането на Кримския полуостров.

В парично изражение обемът на германския износ към държавите производители на петрол е спаднал с 11.6 млрд. евро през периода 2012-2015 година.

Спасителният пояс за Германия

Секторен анализ на Дойче банк показва, че значителното увеличение на износа към ОАЕ се стимулира основно от два сектора – електроинженерство (+33% през 2015 г.) и транспортно оборудване и по-специално самолети (близо 61%). В случая със Саудитска Арабия растежът се дължи на по-голям брой сектори.

Пострадалите сектори

Сред големите индустриални сектори, машиностроенето и металургията са най-силно засегнати от слабостта на петролните производители. Износът на стоки от тези сектори е паднал съответно с 18% и 17% през миналата година. Спадът на търговията с Русия оказва най-силно негативно влияние. През 2015 година произведените стоки от германския машиностроителен сектор за износ към Руската федерация е 3.6 млрд. евро, или спад с цели 42.6% спрямо 2012 година.

Перспективите за 2016 година не са по-добри

През тази година се очаква много малко подобрение. Устойчиво ниските цени на петрола ще рефлектират и в слаб икономически растеж, което за страните, разчитащи в голяма степен на продажбите на петрол, ще означава още бюджетни ограничения.

Като цяло индикаторът на Дойче банк за износ към държави петролни производителки показва прогнозен спад на износа през 2016 година с 5%. Износът на самолети може да компенсира донякъде това понижение, тъй като повечето доставки са базирани на дългосрочни договори.

В крайна сметка значението на петролните държави за германския износ вероятно ще продължи да намалява и през настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *