Китай ограничава износа на петрол към Северна Корея, за да изпълни изискванията на новия пакет санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян миналата седмица.

Министерството на търговията на Китай обяви на своя уебсайт днес, че Пекин ще ограничи износа на рафинирани петролни продукти от 1-и октомври и забранява незабавно износа към КНДР на кондензати и втечнен природен газ.

Пекин забранява също и вноса на севернокорейски текстил, съобщиха от министерството.

Именно текстилът беше един от последните големи източници на приходи за Севера, след като ООН наложи няколко пъти санкции на страната, при които Китай спря поръчките на въглища, желязна руда, морски дарове и други стоки от Северна Корея.

Китай е основният търговски партньор на Пхенян, отговарящ за 90% от търговията и. Сътрудничеството между двете страни досега беше основният източник на средства за Северна Корея, за разработките и на ядрени оръжия и ракети с широк обхват.

Китайските лидери дълго предпазваха изолираната държава, но действията на лидера и Ким Чен Ун, направиха дипломатическите протекции много трудни.

Въпреки че Пекин подкрепи нов пакет санкции срещу Северна Корея, страната не дава подкрепата си за военни действия срещу Пхенян, които биха могли да наранят населението.

В петък американският президент Доналд Тръмп поздрави Китай за увеличаването на финансовите ограничения срещу КНДР.

Също в петък севернокорейският външен министър заяви, че страната му може да осъществи нов тест на водородна бомба в Тихия океан. Япония определи заплахата като „абсолютно неприемлива“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *