Съвсем наскоро екипът на BEPnews имаше възможност да тества обновената версия на Peugeot 301. Преди няколко години, когато френският производител пусна модела, той бързо намери пътя си до потребителите. След два дни и почти 600 км открихме няколко показателя, които вероятно са основните „виновници“ за успеха на 301.

Екстериор

Както казахме още в началото, това е обновена версия на Peugeot 301,  при която веднага прави впечатление корпоративната линия на марката в последните модели. Отчетлив акцент е вертикалната хормирана радиаторна решетка, в центъра на която е интегрирано логото с лъва. Лека модификация в предния капак пасва на новата форма на фаровете, които са изравнени с каросерията и придават характер в  стила по предницата на автомобила.

Предната броня също е претърпяла изменения. Силно впечатление прави решетката, която е вградена в нея както и новите светодиодни дневни светлини. Отзад автомобилът също е с нова броня и задни светлини, допълващи по-сериозния му характер. Промените, които моделът 301 е получил се вписват съвсем на място в гамата на Peugeot.

Интериор

В интериора на 301 се забелязва по осезаемо обновяване. Материалите, които са използвани за изработка са по-качествени спрямо предшественика. Централна точка в таблото е 7-инчовият сензорен екран на мултимедийната система с вградена сателитна навигация. На него се показва и изображението при каране на заден ход, както и управлението на аудиосистемата.  Екранът позволява дублирането на телефонната информация чрез системата Mirror Screen за устройства с Android Auto и Apple CarPlay. От Peugeot са се постарали да направят широко и комфортно купе, в което да има пространство за удобно пътуване на четирима пътници. Багажникът на седана също е с добри размери – около 500 литра.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически характеристики

Тестовият автомобил, който ние имахме на разположение бе оборудван с 1.6-литров бензин (115 к.с.), комбиниран с 6–степенна автоматична скоростна кутия. Разходът на колата ми допадна – 8.5/100 в града и 6.2/100 при извънградско шофиране.

Окачването на автомобила е добро при неравни пътища, усеща се комфортна и мека возия. При завой с нормална скорост автомобилът показва стабилно и сигурно поведение.

Шумоизолацията е на доста добро ниво.  От Peugeot вложили и множество системи за безопасност на пътниците като ABS/ESP, авариен спирачен асистент, система за налягането в гумите, предни и странични въздушни възглавници.

Лично мнение

Peugeot 301 има своите предимства и недостатъци, но както при всеки наш тест, и тук отчитаме факта за кого е предназначен автомобилът. В този случай става въпрос за бюджетна кола, която е по-достъпна от останалите предложения на френската марка.

За мен най-големият недостатък на варианта, който карах, е автоматичната трансмисия. Определено двигателят е слаб, за да поддържа този автоматик и това е изнервящо в градски условия. Определено механична скоростна кутия би била по-добър избор, а от Peugeot предлагат такава. При извънградско пътуване все пак трябва да отчетем, че автоматикът работи доста добре и почти не се усеща, което пък позволява да се усети комфортът, който предлагат този вид трансмисии.

Това, за което винаги следя, особено, когато става въпрос за ценово достъпен автомобил, е да има задоволителен разход на гориво. В това отношение съм много доволен. Предполагам, че версиите на модела с механична трансмисия, както и тези с дизелов двигател ще покажат още по-добри резултати по това перо.

Що се отнася до дизайна, 301 има сериозен и дори малко строг бизнес вид. За някои хора автомобилът ще се стори прекалено изчистен, а за други ще бъде точният стилен избор. Това е въпрос на предпочитания.

Вариацията на Peugeot 301, която екипът ни тества струва около 30 000 лева. Базовите цени започват от 21 050 лева за бензина и 24 570 лева за дизела.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Един коментар за “Peugeot предлага изчистен и достъпен седан с модела 301 (тест-драйв)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *